امروزه هیتر گازی یکی از ایمنترین سیستمهای گرمایشی در جهان است. اگر به دنبال وسیله گرمازای بدون دردسر و مقرون به صرفه هستید، میخواهید محل کار، کارخانه یا سالنهای بزرگ را گرم کنید، هیتر گازی انتخابی ایدهآل است. راهنمای انتخاب هیتر و آشنایی با مشخصات این هیترها به شما کمک میکند انتخابی مطمئن داشته باشید. مدلهای جدید هیتر گازی با محیط زیست نیز سازگارتر است. در ادامه از تاریخچه به وجود آمدن هیتر گازی تا راهنمای انتخاب بهتر هیترهای گازی را برای شما شرح می دهیم.
تاریخچه هیتر گازی
اولین امکان گرم کردن خانه ها و پیش از اختراع دستگاه هایی مانند هیتر گازی در دوران کهن، نور خورشید بوده است. نور خورشید، اولین، بزرگترین و غنی ترین منبع گرمایش تابشی است که هیچ هزینه ای هم نداشته است، اما انسان برای گرم کردن شبهای زمستان به منابعی نیاز داشت که دارای گرمایش فعال باشد و هر زمان به خواست او محیط خانه و اطرافش را گرما ببخشد.
پیش از هیتر گازی ، سوزاندن چوب و مواد اشتعال زای جامد دیگرمرسوم بود که با کشف نفت و گاز، استفاده از بخاری های نفتی و گازی رواج بیشتری یافت. بعدها و در قرون وسطی، خانهها را به گونه ای میساختند که دودکش به پشت بام ها راه داشت که آلودگی و دود ناشی از سوختن از طریق دودکش به بیرون هدایت میشد.
تمدنهای کهن مانند چین از جمله مناطقی از جهان بودند که در آن منبع گرما زا به شکل شومینه ساخته شد و سوخت آن از چوب و زغال چوب بود. بعدها این مکانیزم گرماده به روسیه و از آنجا به کشورهای اسکاندیناوی امروزی و سپس به آمریکا آمد. در نیمه اول قرن هجدهم بود که نوعی از گرم کننده های گازی ( در زبان انگلیسی: هیتر گازی ) در آمریکا ساخته شد. نام این هیترها را شومینه ای گذاشتند.
بعدها در اروپا شومینه هایی ساخته شد که بر حسب طبقه اجتماعی، به کوچک و بزرگ و زیبا و زیباتر تقسیم میشد. ادامه کار توسط اروپاییان پیگیری شد و آن انواع بخاری گازی و حتی بخاری گازی طرح شومینه ای نیز رایج و متداول شد. پس از آن به دلیل گرانی گاز ، بخاری های برقی در اروپا متداول شد.(1) اما آیا نیاز انسان به گرم کردن محیط کار و زندگی، رفع شد؟ با اینکه محیط های کوچک و سربسته ، توسط این وسایل گرمایی به خوبی گرم می شود، ولی همچنان خلع گرم کردن محیط های بزرگ و سرباز، وجود داشت. با به میدان آمدن هیتر گازی ، این مشکل هم به راه حل مناسبی رسید. محیط های بزرگ را ، چه وسیله ای بهتر از یک منبع گرمایی با ظرفیت گرمایی مثلا 45000 و با یک فن قوی که این گرما رو به خوبی در محیط پخش می کند می توانست گرم کند. هیتر های گازی فن دار را ، انقلابی برای گرم کردن محیط های بزرگ ، می توان در نظر گرفت.

نگاه دقیق تر به مدلهای جدید هیتر گازی
وسایل گرمازا قبل و بعد از انقلاب صنعتی در اروپا به لحاظ کمی و کیفی تغییرات بسیار زیادی کردند. هنوز هم مخترعان، در پی ساخت نوعی از هیتر یا بخاری بودند که هم کم مصرف و قابل اطمینان باشد و هم گرمای زیادی تولید کند. سرانجام اولین هیتر در آمریکا از فولاد ساخته شد. خیلی شبیه هیترهای امروزی بود. اوایل قرن بیستم، اولین کورههای هیترهای بسیار بزرگ ساخته شد که سوخت زغال سنگ داشت و فضای بسیار بزرگی را گرم میکرد.
حال دیگر جنگ جهانی آغاز شده بود و انسان میرفت تا به نیمه دوم قرن بیستم پا بگذارد. خانهها بلند مرتبه شده بود و آسمان خراشها خودنمایی میکرد. برای گرم کردن این سازههای غول پیکر باید فکر تازهای میشد.
سیستم هیتر ابتدا به صورت شوفاژ و منبع مرکزی بزرگ گرمازا که در یک سطح پایین واقع شود و از سوخت فسیلی استفاده کند، گرمایش خانهها را تامین کرد. همزمان تهویه مطبوع هم در ذهن سازندگان این هیترها شکل گرفت. در حال حاضر انسان بیش از هر چیز، مزیت را در کیفیت بالای محصول و مقرون به صرفه بودنش خلاصه میکند. هیترهای گازی امروزی بر مبنای این دو مقیاس ساخته میشوند.
هیتر گازی چیست؟
هیتر گازی وسیله گرمازایی است که با استفاده از اشتعال گاز طبیعی ، گاز مایع ، گازهای پروپان یا بوتان کار میکند.اصطلاح هیتر ، به گرم کننده هایی با ظرفیت گرمایی بالا اطلاق می شود که برای گرم کردن خانه های بزرگ و یا فضاهای بیرون، میتوان از آنها استفاده کرد. هیتر برای اولین بار در اواخر قرن 18 میلادی توسط شرکت انگلیسی به تولید انبوه رسید. اصل همرفت، برای گرم کردن فضای بسته ، توسط هیتر گازی به کار برده شده است. همین ویژگی سبب میشود تا گسترش گرما از یک نقطه به همه نقاط یک فضای بسته انجام بپذیرد. در اواخر قرن هجدهم با استفاده از آزبست، اولین هیترها شکل گرفتند. بعدها ایتالیا هیتر را با به کار گیری خاک رس آتشنشانی ساختند.
امروزه دیگر این دو ماده در صنعت ساخت هیتر گازی به کار نمی رود و به جای آنها سایر مواد جایگزین شده است. مشکل اصل همرفت ، کند بودن گرمایش فضا های بزرگ است که آن را با اتصال یک فن قوی برای هل دادن هوای گرم شده به فضای باز، حل کرده اند. البته امروزه سیستم های دیگری نیز برای گرم کردن محیط های باز استفاده می شود و آن استفاده از سیستم تابشی است. این شکلی از گرمایش است که به درد فضای باز میخورد. دلیل عمده استفاده از روش و فناوری گرمای تابشی ، وجه اقتصادی و کاربرد آسان آن است. طراحی بیرون هیترها وابسته به سلیقه مصرف کننده است و امروزه هیترهایی به شکل شومینهای، که عمدتا با گاز یا برق کار میکنند از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند.

مشخصات هیتر گازی با کیفیت
هیتر از یک منبع چدنی ساخته میشود که اساس و پایهاش کوره است. برای بیرون بردن دود ناشی از سوختن، لولهای در پشت آن قرار دارد که دود را به خارج از محیط زندگی و کار انتقال میدهد. هیتر قادر است تا 85 درصد گرمای تولید شده را به داخل محیط منتقل کند. هیتر گازی مناسب باید دست کم بالاتر از 80 درصد راندمان داشته باشد. پوشش سطح حرارتی قابل قبولی داشته باشد. شاید داشتن مبدل حرارتی لولهای بتواند این نظر را تامین کند. بدنهی هیتر باید از فلزی ساخته شده باشد که زنگ نزند و سایش یا خوردگی نداشته باشد. هیتر گازی باید از مشعلهای جدید In-shot استفاده کند.
اگر فضای بسته ای دارید و هوای تازه در محیط کم است، باید توسط دریچه هوای مورد نیاز از بیرون تامین شود تا هیتر با کیفیت بهتری کار کند. اگر فضا آزاد و باز است یا فضای مورد نظر دارای پنجره است، مشکلی وجود نخواهد داشت و میتوان از هوایی که در درون محیط خانه و یا محل کار است استفاده کرد. با بهرهگیری از دودکش ، کار نصب هیتر را به انجام برسانید و در صورتی که اطمینانی به نحوه هوادهی ندارید میتوانید از دو دودکش، یکی به منظور هوای احتراق و دیگری به منظور بیرون بردن دود، استفاده کنید.
یک هیتر استاندارد چه ویژگیهایی دارد؟
هیتر خریداری شده توسط شما میبایست معیارهای اساسی استاندارد را دارا باشد به این معنا که شما بتوانید مشخصات فنی محصول را مشاهده کنید. این مشخصات شامل یک جدول است. در این جدول معمولا نوع سوخت، توان حرارتی ورودی، میزان هوادهی هیتر گازی ، راندمان حرارتی ، میزان پرتابه ی هوا ، مصرف سوخت در واحد ساعت ، شرایط برقی (ولتاژ و فاز و …)، قطر دودکش ، قطر ورودی هوا ، میزان صدا و وزن هیتر مشخص شده است. یکی از معیارها برای هیترهای گازی استاندارد ابعاد آن است. معمولا ابعاد هیترهای گازی بر روی جعبههای بسته بندی مشخص میشود و شما بر حسب فضایی که میخواهید هیتر گازی در آن قرار داشته باشد، میتوانید اندازه مشخصی را برای هیتر انتخاب کنید.
برحی از ویژگی های یک هیتر استاندارد را به طور مختصر عبارتند از:
- کم مصرف بودن هیتر گازی
- توزیع گرمای بکسان توسط هیتر
- سرعت توزیع گرمایی بالا
- استفاذه از قطعات با کیفیت
- توان حرارتی بالا و مناسب با اندازه فضای مورد استفاده
- راندمان حرارتی بالا
- فدرت بالای فن هیتر
- استفاده از رنگ نسوز
- هیتر دارای ترموستات باشد
شما می نوانید تمامی این ویژگی ها را در هیتر های برند های معتبر بیابید. شرکت ارنست که پیش از آن با نام آشنای بخاری جهان کار ، اقدام به تولید بخاری ها و هیتر های گازی کرده است ، نمونه ای خوب از برندی است که تمامی ویژگی های یک هیتر استاندارد را در تولیذ مخصولات خود رعایت می کند.
راهنمای انتخاب هیتر گازی
از آنجایی که هیتر های گازی ، بیشتر برای گرم کردن فضای بزرگ و سرباز استفاده می شود و از طرف دیگر استفاده از گاز شهری خطرات خاص خود را دارد، انتخاب هیتر گازی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام انتخاب هیتر گازی نکاتی وجود دارد که رعایت آنها در نهایت موجب یک خرید به صرفه ، ایمن و با کارایی بالا می شود. در ادامه به برخی از این نکات اشاره می کنیم. بعضی از این اصول مربوط به محیطی است که قرار است هیتر آنجا نصب شود و بعضی از نکات مربوط به لحظه خرید این محصول می باشد.
- برای اولین قدم برای انتخاب هیتر گازی ، باید مسئله تامین هوای احتراق خارج از فضای بسته ، کاملا در نظر گرفته شده باشد.
- برای قدم دوم باید مطمئن شویم که تمامی فضولات ناشی از سوخت هیتر گازی ، به خوبی به بیرون منتقل میشود.
- سوم این که شما در هر لحظه بتوانید عملکرد دودکش را چک کنید. به این معنی که تکنولوژی به کار برده شده در سیستم تهویه ، به گونهای باشد که امکان چک کردن را فراهم کرده باشد که معمولا این کار با نصب سنسور امکان پذیر است.
- چهارم کنترل سوخت است. اگر هیتر بتواند با شیر برقی کار کند کنترل بیشتری را میتوان اعمال کرد و ایمنی کنترل سوخت تضمین میشود.
- پنجم چگونگی سوخت شعله گاز است، که نشانه ایمن و یا ناایمن بودن جریان سوخت است. طور معمول رنگ آبی شعله ، نشان از سوختن کامل گاز دارد.
- ششم در صورتی که هیتر گازی با سنسورهای درجه بندی حرارت مجهز شده باشد، بهتر است میزان گرمادهی را تنظیم کنید.
- هفتم اینکه اگر سنسور حرارتی مناسب روی هیتر گذاشته شده باشد، هیترهای گازی امکان بازگشت شعله نخواهد داش.
- در آخر از باز بودن دریچه جریان هوا و دودکش مطمئن شوید.
موارد یاد شده شماری از اصول اساسی ، برای استفاده از هیترهای گازی به صورت ایمن می باشد.
نکات مهم خرید هیتر گازی
گرمای هیتر باید به گونهای باشد که در تمامی فضای محیط کار و زندگی منتشر شود. اگر هیتر گازی ، امکان کنترل دستی و یا اتومات داشته باشد، جرقه زن خودکار داشته باشد تا اشتعال به راحتی صورت گیرد، شما آرامش خیال بیشتری خواهید داشت. در زمان انتخاب هیتر ، توجه داشته باشید که صدای فن هنگام کار کردن آزار دهنده نباشد. فن آن با تاخیر روشن نشود. پرهها طوری طراحی شده باشد که بتوان آن را تنظیم کرد. ترموستات و پنل کنترل قابل اطمینان و استاندارد باشد.
مقایسه هیترها: گازی و برقی
بر خلاف هیتر گازی ، هیتر برقی انرژی برق را به انرژی گرمایی تبدیل میکند. دلیل استفاده از هیتر برقی، سوخت تمیز و سهولت در انتقال گرما در این وسیله است. کاربرد این وسیله در فضاهای محدود و احتمالا در حمامها به مراتب بیشتر است. محبوبیت هیتر برقی به دلیل نداشتن آلودگی زیست ناشی از سوخت فسیلی است. بخاریهای برقی از بدنهای ساخته شده که معمولا از فلز است. یک سیستم محافظ که به صورت شبکهای و از جنس شیشه نسوز و یا فلز است.بخاری برقی از کلید و سیم رابط و المنت، عایق نسوز و پایه فلزی که المنت را نگه میدارد و عایق چینی در دو نوع نر و ماده و ترمینال چینی ساخته شده است. از آنجایی که در کشور های غربی، مخصوصا کشورهای اروپایی ، سوخت های فسیلی مانند گاز ، خیلی گران تر از برق می باشد، استفاده از این نوع بخاری در اروپا، رواج بیشتری دارد.

بخاری گازی به نسبت بخاری برقی، مقاومتر است، به این معنا که اگر به بخاری برقی ضربه بزنید یا قطعی و یا اتصالی پیش آید، بخاری از کار می افتد یا حتی ممکن است بسوزد.شما هیچگاه، غذا را روی بخاری برقی نمی توانید گرم کنید یا کتری آب را روی بخاری برقی نمی توانید قرار بدهید. ازمعایب بخاری برقی می توان به مصرف برق بسیار زیاد آن اشاره کرد، از اشکالات دیگر آن این است که اگر بخواهید محیط بزرگی را گرم کنید و گرم نگه دارید، به تعداد زیادی بخاری برقی یا به یک بخاری برقی با المنت بسیار بزرگ نیازمند هستید که از نظر هزینه قطعا به صرفه نیست. در مقابل این هیتر ها، هیتر گازی قرار دارد که برای گرم کردن محیط های بزرگ ، گزینه ی مناسبی است . از دیگر مزایای هیتر گازی می توان به تنوع ظاهری آن اشاره کرد.

در کشور عزیزمان ایران، گاز از برق ارزان تر است
آنچه مسلم است اینکه بخاری برقی و گازی هر کدام مزیتها و معایب خود را دارند و سلیقه و خواست مشتری در خرید هر کدام تعیین کننده است. هیتر گازی از دیدگاه بسیاری از خریداران، به دلایل گوناگون ترجیح داده میشود. یکی از این دلایل مصرف بهینه و در دسترس بودن نوع سوخت هیتر گازی است. ایران به دلیل دارا بودن منابع سرشار گاز، اغلب شهرها و روستاها گازکشی شده است و این سوخت با قیمت بسیار مناسبی در اختیار همگان قرار می گیرد. بنابراین یکی از دلایل اقبال خریداران همین فاکتورها می باشد. هیتر برقی ، به دلیل تمیزی و زیبایی ظاهری، گزینه انتخابی برخی از افراد است. ترجیح استفاده از هیتر گازی به جای استفاده از هیتر های برقی ، صرفا در ایران و کشورهایی است که در آنها استفاده از نیروی برق به صرفه نیست. در اروپا به دلیل تولید برق بالا ، قیمت برق نسبت به گاز بسیار مقرون به صرفه تر است. به همین دلیل اغلب وسایل خانگی و غیرخانگی در اروپا با انرژی الکتریکی کار میکند. بخاری ، هیتر برقی ، شوفاژ و هیتر برقی، از ملزومات پر مصرف در کشورهای اروپایی است.
مزیت هیتر گازی چیست؟
هیتر گازی یکی از پرکاربردترین وسایل گرمازا در محیطهای صنعتی و کاری مانند کارخانهجات و محیطهای صنعتی است. واقعیت این است که استفاده از تجهیزات و وسایل گرمایشی کم مصرف با بازده بالا، هم به صرفهتر است و هم برای حفظ محیط زیست مناسب است. در شرایطی که با رشد و توسعه صنایع غذایی از جمله پرورش مرغ و طیور مواجه هستیم، صرف منابع گرمازا توجه ویژهای را میطلبد. سوله مرغداری، کارخانه و کارگاه، نیاز مستمری به منابع گرمازا دارند. در این میان هیتر گازی وسیلهایست که خواست نه تنها مجتمعهای مسکونی، بلکه محیطهای صنعتی و حتی ادارای را نیز برآورده میسازد. هیتر گازی در مقایسه با سایر منابع گرمازا، قیمت کمتر و عمر مفید بیشتری دارد. تا حد امکان ایمن است و گرمای یکنواختی را برای محیطهای کاری فراهم میسازد.
شما با داشتن هیترهای گازی منبع سوخت به صرفه در اختیار دارید. هیتر فضای زیادی را اشغال نمیکند و مصرف سوخت پایین و راندمان بالایی دارد. انواع هیتر گازی فن دار و بدون فن و تابشی، هر کدام به نوبه خود قادر هستند تا گرمای محیط های خاصی را تامین کنند. مثلا هیتر گازی فن دار ، حالت پرتابی برای گرمایش دارد و برای محیط هایی با فضای بزرگ ولی محدود ، مناسب ترین انتخاب است. هیتر گازی بدون فن صرفا برای گرم کردن محیط هایی با فضای بزرگ و با سرعت بسیار کند ، استفاده میشود. هیتر تابشی برای گرم کردن یک نقطه مناسب است و آن هم کاربرد خاص خود را دارد. تنوع هیتر و اینکه هم به صورت دودکش دار و هم بدون دودکش در بازار وجود دارد باعث شده که اقبال صاحبان مشاغل را به خود جلب کند. مزیت آخر هیترهای گازی آن است که قیمت آن به مراتب کمتر از سایر منابع انرژی است برای محصیط های بزرگ است.
برترین هیترهای گازی بازار
از بین برند های مختلف تولیدکننده هیتر گازی در ایران ، به معرفی برخی از این شرکت ها می پردازیم. هیتر گازی ارنست از بهترین برندهای تولید محصولات سرمایشی و گرمایشی در بازار ایران است. این برند با سابقه بیش از 34 سال ، با نام حهان کار مهمان خانه خانواده های ایرانی بوده است. از ویژگیهای برتر این هیتر گازی میتوان به استفاده از گاز شهری، مناسب بودن برای فضای عمومی، استفاده از شیر برقی SIT، طراحی زیبایی دارد. ظرفیت گرمادهی آن تا 45000 BTU و راندمان حرارتی آن بالای 80 درصد است. رنگ سفید تولید شده آن هارمونی مناسبی با فضای اطراف دارد. هیتر گازی ارنست به صورت ایستاده و عمودی است و تا 24 ماه دارای گارانتی است.

جز برند ارنست، هیترهای گازی «انرژی» نیز یکی از بهترین برندهای بازار ایران است. این شرکت سابقه تولید بالایی دارد و هیتر گازی ساخته شده این کمپانی نیز از کیفیت ساخت خوبی برخوردار است. برندهای آذر تهویه، گرماتاب، گرماسان، نیرو و تهویه البرز نیز در ایران به تولید هیتر گازی مشغول هستند.

جدید ترینهای هیتر گازی در دنیا
از مدلهای جدید هیتر گازی میتوان به هیترهای دیواری اشاره کرد. انواع بسیار مدرن و زیبایی از هیترهای شومینهای هم وجود دارد. یکی دیگر از مدلهای جدید بازار، هیتر فن دار است. این هیتر برای محلهای اداری و تجاری هم مناسب است. هیتر گازی مورد نظر قابلیت نصب در محیطهای خوابگاهی را داراست. دودکش دوجداره دارد و نیاز احتراق از بیرون را به خوبی تامین میکند و دودکش این هیتر ها با سنسور کنترل میشود.
فشار گاز هم در این هیترهای گازی ، به واسطه وجود سنسور ایمن تر است، در واقع اگر سوخت به خوبی صورت نگیرد، سنسور گاز را قطع میکند. این هیتر گازی ، به صورت اتوماتیک روشن میشود و گرمایش آن بسیار سریع است. جرقه زن این نوع هیتر خودکاراست و صدای فن پایینی دارد. راندمان آن تا 81 درصد است و مقاومت آن در برابر خوردگی بالاست. برای استفاده در اتاق خواب و حمام ممنوعیت دارد و برای اتصال به کانال نیز مناسب نیست. نصب این هیتر گازی به دودکش نیاز دارد.
جدول مشخصات هیتر گازی های برند ارنست
هیتر گازی ارنست | تعداد شعله | حداکثر ظرفیت گرمادهی | فضای تحت پوشش | مصرف گاز | راندمان حرارتی | شیر برقی | نوع ترموستات |
---|---|---|---|---|---|---|---|
هیتر گازی ۲۴۰۰۰ ارنست مدل گلدن | 3 شعله | 24000 BTU | تا ۳۰۰ متر مکعب | ۰.۹ متر مکعب | بالای ۸۰% | شیر برقی SIT ایتالیا | ساده , تکبان |
هیتر گازی ۳۲۰۰۰ ارنست مدل مینی | 5 شعله | 32000 BTU | تا ۵۰۰ متر مکعب | ۱.۲ متر مکعب | بالای ۸۰% | شیر برقی SIT ایتالیا | ساده , تکبان , دیجیتال |
هیتر گازی ۴۵۰۰۰ ارنست مدل پاپیون | 8 شعله | 45000 BTU | تا 8۰۰ متر مکعب | ۳ متر مکعب | بالای ۸۰% | شیر برقی SIT ایتالیا | ساده , تکبان , دیجیتال |
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:1 ستاره
امتیاز بینندگان:4 ستاره